Ben jij bang voor je bevalling?

Steeds vaker komt het voor dat je als aanstaande moeder overmatige zorgen en angst ervaart voor je bevalling. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over de baringspijn, je gezondheid en die van de baby, verlies van controle en het onbekende verloop van de bevalling en het moederschap.

Je zwangerschap kan een bijzondere en mooie periode in je leven zijn. Een beetje angst omdat je niet weet wat je te wachten staat is heel normaal. Maar loopt de angst hoog op dan  kan deze bijzondere periode maar zwaar en moeilijk voor je zijn.
Eerlijk voor je angsten uitkomen, is niet altijd even gemakkelijk. Toch is er niets waar je je voor hoeft te schamen. Iets dat voor een ander pietluttig lijkt, kan voor jou een ware belemmering vormen. En juist de gevolgen van veel zorgen en angst kunnen je bevalling en de gezondheid van je kindje negatief beïnvloeden. Jezelf informeren over pijndemping, een keizersnede of een inleiding kan tijdelijk je angsten sussen. Beter is het om je angsten onder ogen te zien en ermee aan de slag te gaan. Juist door je angsten tegemoet te treden, kun je deze verwerken en een plekje geven. Je zult merken dat je hierdoor een stuk zelfverzekerder naar je bevalling toe kunt leven en er zelfs zin in kunt gaan krijgen. Je leert vertrouwen te krijgen in je lichaam en krijgt het gevoel dat je je bevalling aan kunt. En en ontspannen en zelfverzekerde aanstaande moeder draagt bij aan een plezierige zwangerschap en een vlotte en soepele bevalling.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf aan de slag gaan door bijvoorbeeld een dagboek bij te houden waarin je je gevoelens opschrijft. Zo krijg je meer overzicht over je situatie en kan je je zorgen en angsten letterlijk van je afschrijven. Ook kan praten met je verloskundige of gynaecoloog je een beter gevoel geven. Bepaalde zaken omtrent de bevalling kunnen onduidelijk voor je zijn waardoor je onzekerheid ervaart. Laat je goed informeren. Een zwangerschapscursus waarin aandacht wordt besteed aan een goede ademhaling en aan ontspanning kan een groot verschil maken.

Bevallen zonder angst met hypnotherapie

Wil jij je zekerder voelen over je bevalling en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken dan ben je hier aan het juiste adres. Trinette Ermans is erkend hypnotherapeut en gespecialiseerd in het werken met vrouwen die zorgen of angst ervaren voor hun bevalling. Samen gaat zij met jou opzoek naar jouw bewuste en eventuele onbewuste angsten. Hierdoor leer je weer vertrouwen te krijgen in jezelf waardoor je met een goed gevoel je bevalling tegemoet kunt gaan.

Zwangerschap en therapie

Iedere verloskundige leert tijdens haar opleiding dat therapie tijdens de zwangerschap niet goed is. Wanneer je gaat graven naar oude en onverwerkte trauma’s van de moeder kan dit heftige emoties en stress veroorzaken wat nadelig is voor het ongeboren kind.
Met de werkwijze van Trinette en de technieken die zij gebruikt is het niet nodig om diep in je verleden te graven terwijl de werking krachtig, snel en doeltreffend is. Na je zwangerschap kun je als je de behoefte voelt wel aan dieper gelegen trauma’s werken.