Contact met het onderbewuste

Hypnotherapie is een kortdurende vorm van psychotherapie waarbij in veel gevallen gebruikgemaakt wordt van trance. In deze staat van veranderd bewustzijn gaat het denken naar de achtergrond en richt de aandacht zich naar binnen. Op deze manier is het mogelijk om contact te maken met het onderbewuste. Bij de vorm van trance die hypnotherapeuten gebruiken, ben je volledig aanspreekbaar en kan je antwoorden op dat wat ik, als therapeut zeg of vraag. Ook na afloop van de sessie weet je precies wat je ervaren, gehoord en gezegd hebt.

Probleem bij de kern oplossen

De essentie van hypnotherapie is: het je bewust worden van onbewuste processen. Zodra je weet waardoor je klachten veroorzaakt worden, kun je er ook echt wat aan doen. Richten sommige therapieën zich alleen op het bestrijden van symptomen (en komen de klachten later weer terug), bij hypnotherapie ligt de focus op het vinden van de kern van het probleem. Je kan het vergelijken met een splinter in je huid. Zo lang je de splinter laat zitten, wordt de bult alleen maar groter en lelijker. Een zalfje erop smeren, zal misschien de roodheid van de huid wat verminderen, maar onder de oppervlakte ettert het door. Pas wanneer je de splinter er voorzichtig uit hebt gehaald, zal de bult slinken en de huid grotendeels of zelfs geheel herstellen.

Het antwoord vinden in jezelf

Hypnotherapie is geen therapievorm waarbij ik jou analyseer en op grond daarvan oplossingen aandraag. Het is juist de bedoeling het antwoord in jezelf te vinden. Mijn functie is jou te begeleiden bij je zoektocht naar binnen en uitleg te geven wanneer zaken niet helemaal duidelijk zijn.

Kan ik wel in trance?

Veel mensen hebben het idee dat hypnotherapie niets voor hun is, omdat ze denken dat ze niet in trance te brengen zijn. Vooral mensen die nuchter van aard zijn, veel ‘in hun hoofd zitten’ of zichzelf bestempelen als control freak  staan vaak nogal sceptisch tegenover de mogelijkheid dat iemand hen in een staat van veranderd bewustzijn kan brengen. Nu is het zo dat er gradaties zijn. De een gaat heel snel en diep in trance terwijl het bij de ander wat meer tijd kost en minder diep gaat. Maar in principe kan het bij bijna iedereen die er voor openstaat. Wel is het belangrijk een therapeut te kiezen bij wie je je op je gemak voelt. Trance en ontspanning zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Is ontspannen sowieso niet je sterktste punt: geen probleem. Ik kan samen met jou op zoek gaan naar een manier waarop het wel lukt.